kulmedgimp

Alla inlägg den 18 februari 2014

Av Yvonne Johansson - 18 februari 2014 20:48

Hejsan! Idag ska jag försöka visa hur man gör en åsk animation. Det krävs att du laddat hem åskpenslar/light brushes eller vad dom kan heta inne i DeviantArt, där jag hämtar hem penslar och scripts till Gimp. Klicka på länken nedan så kommer ni till en sida med dessa borstar. Hur ni laddar hem och installerar borstar och andra scripts i Gimp, det visar jag i ett tidigare inlägg här i bloggen: Ladda hem och installera script-Fu och FX-Foundry.

 

http://www.deviantart.com/art/Lightning-II-Brushes-96494479

 

Nu sartar vi. Jag började med att göra en bild, men om man är lite bekväm kan man ta en bild med en himmel som ser hotfull och åsklig ut. Jag gjorde en bild av Gradientsfärg och penslar. Ni kan se i det förra inlägget hur man gör en bild av gradientsfärg.

 

 

I bilden ovan så ser ni att jag redan gjort flera lager. för att göra dubletter av ett lager, så klickar man på den lilla rutan nedanför lagret som ser ut som en tv. Men man kan också högerklicka på lagret och sedan klicka på Duplicera lager.

 

Jag gjorde ett flertal lager, men jag vet inte hur många det kommer gå åt än. Jag klickade bort ögonen på alla utom på dom två längst ner. sedan markerade jag det andra lagret. Se bilden nedanför.

 

 

Obs! Bry er inte om att jag skrivit lageratribut än på lagret längst ner. Vi skriver i det sedan när jag vet hur många lager det blir.

 

 

Jag klickade sedan på färgvalsverktyget, ( den översta rutan med färg) i verktygslådan. Jag valde sedan dessa inställningar, se bidlen ovan. Ni kan ta vilken färg ni vill som påminner om färgen i en blixt annars.

 

Jag gick sedan till pensellådan och letade upp en passande blixt av alla blixtrar jag laddat upp i Gimp. Se bilden nedan.

 

 

 

 

 

Sedan klickade jag i en liten blixt där jag kunde tänka mig att en blixt kunde komma ner. Se bilden nedan.

 

 

 

Obs! Du ändrar stoleken på penseln nedanför verktygslådan, när du klickat på pebnselverktyget. Jag har visat det i ett tidigare inlägg: Penslar, hru använder man dom? det visar jag här.

När du klickat i en pensel blixt i det andra lagret, så klickar du fram det 3:e lagret och klickar i en större pensel blixt pensel. Se bilden nedan.

 

 

 

Nu klickar du fram nästa lager och klickar i en annan större blixtpensel. Se bilden nedan. 

 

 

 

Du gör liakdant med nästa lager tills du fått ett gäng med lager som innehålelr olika blixtrar tills du är nöjd.

 

 

Sisa rutan sedan lämnade jag utan en blixt i, men jag kunde lika gärna ha tagit bort den, eftersom den första bakgrundsbilden inte innehöll någon blixt. Hoppas ni förstår vad jag menar idag. Min koncentration är inte det bästa just idag. Det blev lite vimsigt med bilderna   

 

Jag gick sedan till lagerlådan och skrev i lagerattributerna. Jag har visat hur man gör i ett tidigare inlägg: Hur man gör en enkel blinkande textanimation. Jag högerklickade på lagret längst ner och klickade på Redigera lagerattribut och skrev i rutan som kom upp: Bakgrundsbild(400ms), sedan gjorde jag samma sak med andra lagret men där skrev jag Bildruta1(100ms) osv. Ni kan se i bilden nedan hur många rutor det blev.

 

 

 

När jag skrivit i alla lagerattributerna så klickar jag bort ögonen på alla lager förutom på det första, andra och det tredje lagret som jag klickat in en blixt i och markerat. Se bilden nedan.

 

 


Sedan klickade jag på Filter, ljus och skugga och ljus effekter. Se bilden nedan.

 

 

 

Ett nytt fönster kommer upp och här ställde jag in ljuseffekterna för det lagret som jag markerat. Se bilden nedan.

 

 

 

 Ni får testa er fram tills ni äär nöjda med hur ljuset faller över blixten och området. Jag har visat med en pil hur ni kan ändra fram och tillbaka men ni kan även flytta omkring den lilla blå pricken.

 

När jag är nöjd så klickar jag ok och klickar fram nästa lager. Jag klickar åter igen på Filter, ljus och skugga och skuggeffekter och ändrade om lite bland inställningarna. Se bilden endan.

 

 

 

Jag gjorde så med alla lager utom dom som jag inte hade någon blixt i.

När jag var klar så gick jag tll Filter, Animation och uppspelning för att se hur animationen blev, och resultatet kan ni se nedanför. 

 

 

 

 

Man får öva en del innan man lyckas få en bra blixt animation. Jag hoppas ni tycker den är ok för att vara konstgjord.

 

För att spara ner animationen sedan så måste ni optimera för gif. Klicka på filter, animation och sedan optimera för gif. Ett nytt fönster kommer upp och därifrån sparar ni ner animationen genom att exportera den. Välj sedan var du ska spara ner den och döp den. efter namnet skriver du gif. Så här skrev jag, animåska.gif och klickade på ok. Ett nytt fönster dyker upp och där måste ni klicka i spara som animation först, innan ni klickar vidare.

 

Ha nu en god fortsättnign på veckan, så får vi se nästa gång vad jag hittar på att visa.

 

 




Ovido - Quiz & Flashcards